Achtergrond
De Willem-Alexander Baan ligt op ongeveer het laagste punt van Nederland. Het gebied rondom de baan is ontstaan als waterberging voor extreme regenval. Vier miljoen extra kubieke meters water kunnen er worden opgevangen. De Nederlandse, en speciaal de Rotterdamse, roeisport heeft er veel plezier van, omdat in dit gebied, genoemd de Eendragtspolder, de state-of-the-art Willem-Alexander Baan is aangelegd.
De baan voldoet aan de allerhoogste eisen voor het internationale roeien, zoals Olympische Spelen en wereld kampioenschappen. Ontworpen in samenwerking met de FISA en aangelegd door de gemeente Rotterdam, is de 2 kilometerroeibaan op 26 april 2013 door de koninklijke naamgever in gebruik gesteld. Sindsdien is gebleken hoezeer de baan in behoeften voorziet. Nu al is een aanzienlijk programma van wedstrijden (waaronder de WK voor 2016) vastgelegd, maakt een aantal roeiverenigingen druk gebruik van de trainingsfaciliteiten en weten open waterzwemmers, kanoërs, triatlon-atleten, hardlopers en fietsers te profiteren van de sportieve mogelijkheden die de Willem-Alexander Baan biedt.
Baan
De Willem-Alexander Baan is een 2 kilometer roeibaan. Hij kent acht wedstrijdbanen, van elkaar gescheiden door bolletjeslijnen. Parallel aan de baan en daarvan gescheiden door een (camera)kade en het finisheiland, loopt een dubbele oproei- en uitroeibaan. Voor de juryboten is er nóg een apart kanaal. Aan beide kanten van de baan ligt een fietspad waarover coaches mee kunnen fietsen. De baan is uitgerust met start- en finishtorens en om de 500 meter tijdmeethutten. Verder zijn er startvlotten met licht- en geluidsinstallatie en vlotten voor in- en uitgaande boten.
De roeibaan als geheel ligt open onder de hemel, alleen omringd door kleine rietlanden. De wind heeft er weliswaar vrij spel, maar treft alle banen even hard. Het maakt de Willem-Alexander Baan tot een eerlijke wedstrijdbaan.
Accommodatie
Op het eiland bij de finishtoren ligt het hoofdgebouw van de baan. Daarin zijn alle voorzieningen samengebracht: botenloods, kleedkamers, sportcafé en vergaderruimtes. De vier kleedkamers hebben douches en gratis lockers. Er zijn ergometers en ruimtes voor medische begeleiding, dopingcontrole en weging van sporters.
De botenloods biedt plaats aan ca. tweehonderd boten. Deze is beschikbaar voor verenigingen, equipes en privé gebruik. Op de eerste verdieping is het sportcafé met over de volle breedte een glaswand met vrij uitzicht op de wedstrijdbaan. Een groot overdekt terras zal bij mooi weer de bezoekers naar buiten lokken.
Behalve in het hoofdgebouw zijn er ook in de finishtoren nog vergaderlokalen, specifiek ingericht voor bedrijfsbijeenkomsten. Alle ruimtes op de Willem-Alexander Baan zijn toegankelijk voor minder validen.
Huisregels
De Willem-Alexander Baan wil een veilige, prettige en sportieve omgeving zijn waar alle sporters en bezoekers het naar hun zin hebben. Daarom gelden de volgende huisregels:
- Veiligheid staat voorop. Ga niet roeien, fietsen of zwemmen in gevaarlijke omstandigheden of als je twijfelt aan je eigen kunnen.
- Houd je aan de vaarregels op het water.
- Roeien, zwemmen, fietsen en alle andere sporten doe je op eigen risico.
- Iedereen is zelf verantwoordelijk en dient zich verstandig te gedragen. (Roei)materiaal is duur, wees voorzichtig met je eigen en andermans spullen.
- Het is verboden beschadigingen, gevaar of overlast te veroorzaken.
- Honden alleen beneden.
- Iedereen mag parkeren aan de voorzijde van het gebouw in de parkeervakken. Parkeren achter het hek alleen met toestemming van de beheerder.
- Het is niet toegestaan te roken in het gebouw, op het terras boven of op het botenterrein (dus binnen het hek).
- Kinderen jonger dan 14 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene. Ouders / begeleiders letten goed op hun kinderen.
- Als je niet kan zwemmen, draag je een reddingsvest. Kinderen zonder zwemdiploma A dragen altijd een reddingsvest.
- Openingstijden van 8:00 uur tot 22:30 uur tijdens zomertijd.
- Volg altijd de aanwijzingen van de beheerder op.